Πώς ακριβώς μεταφράζεται στην πράξη η χωροθέτηση των Θαλάσσιων Πάρκων, πού στοχεύει η δημιουργία τους και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Έχουμε δύο περιοχές, μία στο Ιόνιο, μία στο Νότιο Αιγαίο στις νότιες Κυκλάδες, κατά κύριο λόγο στις νότιες Κυκλάδες γιατί παίρνει και ένα μικρό κομμάτι των Δωδεκανήσων. Με τα νέα πάρκα, είχαμε προηγουμένως και σήμερα έχουμε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Αυτές είναι κατακερματισμένες και αποσπασματικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία συνεχής και ενιαία προστασία. Τώρα ενοποιούμε τις κατακερματισμένες αυτές περιοχές, αυξάνουμε πάρα πολύ το μέγεθος φυσικά και έχουμε μία ενιαία διαχείριση και προστασία. Τα μέτρα προστασίας δεν είναι θεωρητικά γιατί πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στα πάρκα και αυτή η κριτική ότι αυτά είναι paper park όπως τα λένε οι ΜΚΟ συχνά. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα είναι πολύ απτά. Ένα άμεσο μέτρο είναι η απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλη την έκταση των θαλάσσιων πάρκων. Αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν και σημαντικές απαγορεύσεις και περιορισμοί στην αλιεία κυρίως, που είναι η κύρια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον» εξήγησε ο κ. Βαρελίδης.
Οι άλλες μορφές αλιείας έχουν μόνο χρονικούς περιορισμούς, σημείωσε ο κ. Βαρελίδης, ενώ μπορεί να έχουν και κάποιους συγκεκριμένους χωρικούς περιορισμούς, δηλαδή, σε συγκεκριμένες ζώνες που είναι πολύ ευαίσθητες. Προφανώς αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Τουρκία και την Ιταλία και την Αίγυπτο και οποιαδήποτε άλλη χώρα, επισήμανε ο κ. Βαρελίδης ερωτηθείς σχετικά με την έντονη ενόχληση από την τουρκική πλευρά. «Αλλά το να λέμε ότι αυτό είναι ένα πιόνι γεωπολιτικό και το κάνουμε για γεωπολιτικούς λόγους, εμείς ως Υπουργείο Περιβάλλοντος καταλαβαίνετε ότι δεν είναι η δουλειά μας, εμείς κοιτάμε το θέμα καθαρά από περιβαλλοντική σκοπιά και αυτό που κάνουμε είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα. Είναι όμως σε ό, τι αφορά την περιβαλλοντική προστασία, ένα σημείο καμπής για την περιβαλλοντική πολιτική».
«Ο στόχος είναι να αναδείξουμε τη θάλασσά μας ως ένα στοιχείο και του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας και του περιβάλλοντός μας και του τουριστικού μας προϊόντος. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν προορισμό, ο οποίος δεν θα είναι μόνο για ενάμιση μήνα το καλοκαίρι, αλλά θα προσελκύει ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων όλο τον χρόνο, οι οποίοι θα έρχονται μεταξύ άλλων, πέρα από το πολύ όμορφο τοπίο και το δομημένο περιβάλλον που υπάρχει, ειδικά στις Κυκλάδες, που είναι καταπληκτικό και το πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο είναι πολύ πιο πλούσιο από ό,τι πιστεύουμε και από ό,τι έχουμε αναδείξει» συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Απαντώντας στο ερώτημα, αν τα Θαλάσσια Πάρκα αναφέρονται σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας και μόνο, τόνισε «και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, εννοώ για να είναι με νόμιμο τρόπο με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ερωτηθείς για ποιο λόγο εκτιμά ότι η Τουρκία κατηγορεί τη χώρα μας ότι επιχειρεί να αλλάξει το status quo, ο κ. Βαρελίδης σημείωσε «η Τουρκία, το status quo το εννοεί με έναν εναλλακτικό τρόπο, όπως όλοι γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μία διαδικασία να είμαστε στο μυαλό της γείτονος χώρας για το πώς εννοεί το δίκαιο και πώς δεν το εννοεί. Εμείς εννοούμε το δίκαιο όπως είναι».
Ως προς το κατά πόσο μπορεί να γίνει αντίστοιχη ενέργεια από την τουρκική πλευρά, να χωροθετήσει και εκείνη δικά της θαλάσσια πάρκα, ο κ. Βαρελίδης ανέφερε ότι στο βαθμό που περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα θα μπορούσε να γίνει.
Εξηγώντας τι αλλάζει πρακτικά με την χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων ανέφερε τα εξής. «Σημαίνει ότι η διαχείριση των περιοχών αυτών ανατίθεται σε ένα συγκεκριμένο φορέα και γίνεται με έναν ενιαίο τρόπο στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στην μονάδα διαχείρισης των Κυκλάδων ή του Ιονίου αντιστοίχως. Σημαίνει ότι θα μπορούμε να προσελκύσουμε πολύ περισσότερες χρηματοδοτήσεις για τις περιοχές αυτές σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αποκτούν ένα brand name, αποκτούν μία ταυτότητα. Αυτό δημιουργεί μια υπεραξία για την περιοχή και σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές λειτουργούν σαν μία όαση, ένα hotspot, ένα σημείο που ανθίζει πάλι η θαλάσσια βιοποικιλότητα και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αυτή η άνθιση μεταφέρεται και στις γύρω περιοχές, άρα λειτουργούν σαν πυρήνες για την αναζωογόνηση όλου του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους αντίστοιχα. Ένα φαινόμενο που το έχουμε δει και στη Γυάρο, το έχουμε δει και στις Βόρειες Σποράδες που έχουμε το θαλάσσιο πάρκο εκεί, το οποίο βέβαια είναι αρκετά μικρότερο από τα τωρινά. Άρα πιστεύουμε ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον.
Θα αναδείξει τον πλούτο της χώρας μας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο πλούτος είναι τεράστιος. Για παράδειγμα, στα δύο πάρκα αθροιστικά φιλοξενείται το 55% της μεσογειακής φώκιας σαν πληθυσμός. Έχουμε τους μισούς περίπου φυσητήρες από αυτούς που υπάρχουν στην Μεσόγειο. Έχουμε πολύ μεγάλους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας που φιλοξενούνται σε αυτά τα πάρκα. Επομένως είναι περιοχές που πρέπει να προστατευτούν, να αναδειχθούν και μάλιστα είναι περιοχές όπου υπάρχουν πιέσεις. Δηλαδή, δεν πήγαμε στα ερημονήσια και να πούμε ότι προστατεύουμε τα νησιά που έτσι και αλλιώς είναι δυσπρόσιτα και άρα δεν υφίστανται πιέσεις. Πήγαμε εκεί που είναι η καρδιά της δραστηριότητας».
Ως προς το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Βαρελίδης σημείωσε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εποπτείας, έτσι λέγεται, όπου κοιτάμε συνολικά το περιβάλλον και θαλάσσιο και χερσαίο, αλλά μια και μιλάμε για θαλάσσιο, θα εστιάσω εκεί όπου είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, για να δούμε αν πρέπει να προσθέσουμε νέες περιοχές Natura, προστατευόμενες περιοχές και με βάση αυτό να δούμε στη συνέχεια με ποιο τρόπο και σε ποιες περιοχές μπορούμε να προσθέσουμε νέα πάρκα. Γι’ αυτό το είπαμε στο Αιγαίο, λέμε, Νότιου Αιγαίου 1. Άρα υπονοούμε ότι θα υπάρξουν και άλλα και ήδη προκαταρκτικές μελέτες έχουν γίνει».
www.ertnews.gr
MRS MEDIA GROUP
Μέγαρο Σανταρόζα, ΤΚ 10564, Αθήνα
info@onlinetoday.gr
2024 © Online Today. All Rights Reserved.