Για το θέμα της διατήρησης των θαλάσσιων πάρκων μίλησαν σήμερα, 22 Ιουλίου 2025, στο ERTnews με τον Φάνη Παπαθανασίου ο Κώστας Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΠΚ), ο Τάσος Δημαλέξης, επικεφαλής της ομάδας μελέτης για το θαλάσσιο πάρκο των Κυκλάδων, και ο κύριος Μαζάρης, επικεφαλής της ομάδας μελέτης για το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιστημονική διαχείριση αυτών των οικοσυστημάτων, κρίσιμων για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Ο κύριος Μαζάρης τόνισε ότι η προστασία δεν βασίζεται σε απαγορεύσεις, αλλά σε κανονισμούς που εξασφαλίζουν οικολογική ισορροπία, σημειώνοντας: «Η ρύθμιση στοχεύει στη βιώσιμη χρήση, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα και εξυπηρετώντας τις ανθρώπινες ανάγκες».
Ο κύριος Δημαλέξης συνέδεσε τη σύγχρονη Ελλάδα με την αρχαία της κληρονομιά, επισημαίνοντας ότι η φύση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας παραμένει ζωντανή. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή τη φύση και οφείλουμε να την προστατεύσουμε για τις επόμενες γενιές», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τον συντονιστικό ρόλο του ΟΦΠΚ στη βιώσιμη διαχείριση.
Ο κύριος Τριάντης, αναφερόμενος στα βραχονήσια και τα νησιά, τόνισε την οικολογική τους μοναδικότητα και την προσωπική του σύνδεση: «Αυτά τα οικοσυστήματα είναι ανεκτίμητα. Τα επισκέπτομαι για ψυχική ανάταση, αλλά νιώθω το βάρος της ευθύνης για τη διατήρησή τους». Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού και ανάδειξης των πάρκων. «Πρέπει να γνωστοποιήσουμε τη σημασία των Κυκλάδων και του Ιονίου», είπε ο κύριος Τριάντης, καλώντας σε συνεργασία για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτών των φυσικών θησαυρών, ώστε να παραμείνουν πηγή έμπνευσης για χιλιάδες χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου τίθεται το πλήρες σχέδιο για τη δημιουργία των δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα αποκτά μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και γίνεται “ηγέτης” στη διαχείριση της θαλάσσιας κληρονομιάς» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε και πάλι ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μιλώντας για σειρά διμερών διαφορών και μονομερείς ελληνικές ενέργειες.
«Τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυριαρχία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.
Διαβάστε Ακομα
Θαλάσσια Πάρκα: Τι σηματοδοτεί η δημιουργία τους σε Ιόνιο και Αιγαίο
www.ertnews.gr
MRS MEDIA GROUP
Μέγαρο Σανταρόζα, ΤΚ 10564, Αθήνα
info@onlinetoday.gr
2024 © Online Today. All Rights Reserved.