Τέλος στις αστοχίες στις ιατροδικαστικές εκθέσεις έρχεται να βάλει το Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους σε λίγους μήνες οι ιατροδικαστές και θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και τεχνητής νοημοσύνης.
Στο εξής οι νεκροψίες – νεκροτομές θα πραγματοποιούνται με τη χρήση tablet, φωνητικής λειτουργίας και αυτόματη σύνταξη σχεδίου ιατροδικαστικής έκθεσης από ψηφιακό βοηθό.
«Η ιατροδικαστική υπηρεσία έχει ζωή 100 ετών. Είπαμε να γίνει ένα σύστημα το οποίο να είναι ο ψηφιακός βοηθός του ιατροδικαστή. Δηλαδή να μπορέσει να περιορίσει τα τυχόν λάθη που εμφανίζονται κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση. Είναι κάτι που έλειπε και δεν συνέβη στα τόσα χρόνια λειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Ιατροδικαστικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλαος Καρακούκης.
Το σύστημα θα λαμβάνει εικόνες της σορού και ο ιατροδικαστής με τη βοήθεια της φωνητικής λειτουργίας, θα προβαίνει σε προφορική περιγραφή των παρατηρήσεών του.
«Η λογική είναι να ακολουθεί όλη τη διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης, από την αρχή, από την παραγγελία μέχρι το τελικό πόρισμα. Να τους βοηθάει να καταγράφουν συστηματικά όλα τα ευρήματα, όλα τα συμπληρωματικά δεδομένα που μπορεί να έχουν στο έργο τους, δηλαδή τις εξετάσεις, τοξικολογικές, ιστοχημικές, βιοψίες» τονίζει ο επικεφαλής του έργου και καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ηλίας Μαγκλογιάννης.
Το σύστημα ανατρέχοντας σε βάσεις δεδομένων και με τη χρήση ΑΙ, θα προβαίνει σε επεξεργασία των στοιχείων του ιατροδικαστή, καταλήγοντας σε αυτόματη σύνταξη σχεδίου ιατροδικαστικής έκθεσης, τη οποία θα μπορεί να επεξεργαστεί ο ιατροδικαστής και να καταλήξει σε πόρισμα.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης και ο χρόνος σύνταξης μιας ορθής και επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατροδικαστικής έκθεσης.
«Θα υπάρχουν εργαλεία για να τον βοηθάνε να βρίσκει παρόμοιες περιπτώσεις, να κάνει αυτόματες μετρήσεις με την ανάλυση εικόνας και σίγουρα θα μειωθεί πολύ ο χρόνος καθώς θα του φτιάχνει σχεδόν ένα έτοιμο πρότυπο για να το διαμορφώνει. Σε καμία περίπτωση δεν θα τον υποκαθιστά και την απόφαση θα την παίρνει ο ίδιος» προσθέτει ο Ηλίας Μαγκλογιάννης.
Η καινοτομία αυτή, είναι μοναδική παγκοσμίως. Θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Ειρήνη Κυρίτση
www.ertnews.gr
MRS MEDIA GROUP
Μέγαρο Σανταρόζα, ΤΚ 10564, Αθήνα
info@onlinetoday.gr
2024 © Online Today. All Rights Reserved.