Online Today
URS Certification

Άρθρο στην Κατηγορία: Ελλάδα

13 Ιουλίου 2025, 08:25
Μοιραστείτε το:

Ναυάγιο: Ανήκει στους Ζακυνθινούς – Ο Άρειος Πάγος και οι κληρονόμοι

Τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση και τη διάσωση του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» από τον Δήμο Ζακύνθου άνοιξε η απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η αίτηση αναίρεσης, που είχαν καταθέσει οι κληρονόμοι του Αλέξανδρου Σουλάνη, ενός εκ των συνιδιοκτητών του πλοίου, κατά της εφετειακής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου απορρίφθηκε.

Ετσι, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε τέλος στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2016 όταν ο Αλέξανδρος Σουλάνης  κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου, κατά του Δήμου Ζακύνθου και του τότε ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που σήμερα είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα, διεκδικώντας την ιδιοκτησία του πλοίου το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως το «Ναυάγιο της Ζακύνθου».

Το χρονικό

Το 2017 το Ειρηνοδικείο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και ο Αλέξανδρος Σουλάνης προσέφυγε στο Πρωτοδικείο, το οποίο απέρριψε και αυτό τα ασφαλιστικά μέτρα. Το 2021 καταθέτει αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου η οποία εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2024, με την απόφαση να βγαίνει την 21η Μαΐου 2025. Το 2022 ο Αλέξανδρος Σουλάνης, ο οποίος είχε ποσοστό 30% (οι άλλοι δύο συνιδιοκτήτες είναι ο Παναγιώτης-Γεράσιμος Λυσικάτος με 50% και ο Ευστράτιος-Λαμπρινός Σταυράκης με 20%), έφυγε από τη ζωή και τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας ανέλαβαν η κόρη και τα εγγόνια του.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Ζακύνθου και νομικός σύμβουλος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, που χειρίστηκε με επιτυχία την υπόθεση, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής είπε: «Καταρχάς να ευχαριστήσω θερμώς τον δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, τον βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη και τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Φλώρο για την αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την τιμή να εκπροσωπήσω τον Δήμο Ζακύνθου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη σημαντική αυτή δίκη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Πράγματι ο Αρειος Πάγος, με τη με αριθμό 874/2025 απόφασή του, απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης, που άσκησαν κατά της εφετειακής 1/2019 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, οι τρεις φερόμενοι κληρονόμοι του Αλέξανδρου Σουλάνη, ενός εκ των συνιδιοκτητών του πλοίου “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ”. Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου έδωσε έτσι τέλος σε μία δικαστική διαμάχη του συνιδιοκτήτη και μετέπειτα των κληρονόμων του με τον Δήμο και το πανεπιστήμιο που εκκίνησε το 2016 και αφορούσε τη νομή και εντεύθεν τη ρύθμιση της κατάστασης, ανοίγοντας τον δρόμο στον Δήμο ή και στο Δημόσιο για την οριστική διάσωση των λειψάνων του πλοίου και έτσι και τη διάσωση και αξιοποίηση του δεύτερου περισσότερο φωτογραφηθέντος αξιοθέατου στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη».

Από αριστερά ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο βουλευτής Διονύσης Ακτύπης και ο δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος.

Πιστοποιητικό

Και μπορεί ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του να ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση και αξιοποίηση του ναυαγίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των κληρονόμων του συνιδιοκτήτη του πλοίου θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθούν. Αλλωστε, όπως είχε γράψει και παλαιότερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχουν στα χέρια τους πιστοποιητικό κυριότητας του πλοίου το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον τομέα νηολογίων και ναυτικών υποθηκολογιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, εξηγώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής το παραπάνω στοιχείο, είπε ότι «η υπόθεση αυτή και από νομικής άποψης ήταν και παραμένει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και μάλλον μοναδική στα ελληνικά νομικά χρονικά. Αυτό διότι, για παράδειγμα, ακόμα κι αν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό κυριότητας στο όνομα των αρχικών ή μετέπειτα συνιδιοκτητών από το αρμόδιο τμήμα νηολογίου για το εν λόγω πλοίο, τούτο δεν σημαίνει ότι δεν έχει εμφιλοχωρήσει από το 1980 και όλα αυτά τα χρόνια έως και σήμερα απώλεια της κυριότητας αυτού με τους τρόπους που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας σε συνδυασμό με τον Κώδικα Ιδιωτικού και Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, όπως για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός του πλοίου ως αδέσποτου, αφού οι συνιδιοκτήτες εγκατέλειψαν έκτοτε τη νομή (τη χρήση/ενασχόληση με αυτό ας πούμε) του πράγματος και τεκμαίρεται συνεπώς σκοπός παραίτησης από την κυριότητα επ’ αυτού.

Σας αναφέρω ενδεικτικώς ακόμα ότι βάσει του νόμου, για να έχουμε “πλοίο” απαιτείται να έχουμε, ανάμεσα σε άλλα, και δυνατότητα αυτοδύναμης κίνησης στη θάλασσα, χαρακτηριστικό που ασφαλώς και ούτως ή άλλως δεν έχει ίσως και από την ημέρα που ναυάγησε έως και σήμερα το πλοίο “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ”». Πλέον αυτών, τίθεται και εξαρχής το βασικό ζήτημα, αν ό,τι έχει απομείνει από τον “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ” αποτελεί πλέον “πλοίο”, και με την έννοια του άρθρου 3 του Δημόσιου Δικαίου ή απλώς πρόκειται για λείψανα πλοίου επί της παραλίας, οπότε και πάλι δεν έχει καμία έννομη επιρροή τυχόν πιστοποιητικό κυριότητας από το Νηολόγιο του Λιμεναρχείου.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά το “Ναυάγιο της Ζακύνθου”, ο “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ”, ένα πλοίο που η ναυτική μοίρα τού επιφύλαξε πολυετή ιστορία, όχι τόσο όμως εν πλω, στη θάλασσα, όπως θα περίμενε κανείς κατά τον προορισμό του, αλλά κυρίως αφότου ναυάγησε, σας διαβεβαιώνω και εγώ μετά τα όσα έμαθα στο πλαίσιο χειρισμού της υπόθεσης αυτής, περίμενε αρκετά, πολύ, πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να περιμένει καθόλου πια. Θα καταστραφεί εντελώς και ουδεμία σημασία θα έχουν πλέον οι δικαστικές αποφάσεις και αντιδικίες των κληρονόμων του επάνω στα απομεινάρια από τα λείψανά του.

Εύχομαι ο Δήμος να μπορέσει πλέον να λάβει στα χέρια του την τύχη του, να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθεια να το διασώσει και να συνεχίσει έτσι ο “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ” να φωτογραφίζεται, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι ενός τοπίου μοναδικού κάλλους».

«Το Ναυάγιο ανήκει οριστικά στη ζακυνθινή κοινωνία»

O δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το Ναυάγιο ανήκει οριστικά στους Ζακυνθινούς και στη ζακυνθινή κοινωνία. Ανήκει οριστικά στον φορέα που τους εκπροσωπεί καθολικά και μοναδικά, στον Δήμο Ζακύνθου.

Η επιτυχία αυτή, το μέγεθος της οποίας θα γίνει αντιληπτό στην πράξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με όλα αυτά που σχεδιάζουμε για το Ναυάγιο, ξεπερνά τα όρια του Δήμου, τη δημοτική μας αρχή και αφορά το σύνολο των Ζακυνθινών και της πατρίδας μας. Πλέον, βάσει νομοθετικής πρόβλεψης και συντονισμένων ενεργειών της Πολιτείας, η ευθύνη για τη διαχείριση και προστασία της περιοχής έχει περάσει στον Δήμο Ζακύνθου, με στόχο τη βιώσιμη, ασφαλή και ενιαία αξιοποίηση του τοπόσημου. Ανοίγει ο δρόμος για τη συντήρηση του Ναυαγίου και τη διατήρηση αυτού του αξιοθέατου για πολλά χρόνια ακόμα».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης ανέφερε ότι: «Το Ναυάγιο ανήκει πλέον στη ζακυνθινή κοινωνία, η οποία δικαιούται να έχει λόγο και όφελος από την οργανωμένη συντήρηση του πλοίου, την επέκταση και προστασία της παραλίας και την αξιοποίηση του τοπόσημου, προς όφελος του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

MRS MEDIA GROUP

Μέγαρο Σανταρόζα, ΤΚ 10564, Αθήνα

info@onlinetoday.gr

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL

2024 © Online Today. All Rights Reserved.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ