Την σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών τονίζει η εκπαιδεύτρια του «Kids Save Lives» που βοήθησε τον 18χρονο στις πισίνες της Δράμας να αναπνεύσει, πριν τον παραλάβουν οι γιατροί στο νοσοκομείο.
Η γυναίκα μιλά στο iefimerida.gr και εξηγεί πώς όλοι περνούσαν καλά σε συγκρότημα με πισίνες στην Δράμα όταν ο σύζυγός της είδε τον νεαρό βυθισμένο.
«Ενώ εγώ ήμουν απ' έξω ο σύζυγός μου μαζί με το παιδί μας και μία ακόμη φίλη ήταν μέσα στην πισίνα και βλέπει ο άνδρας μου ότι ένα παιδί ήταν στον πάτο της πισίνας. Οι φίλοι του ήταν από πάνω και νόμιζαν ότι το παιδί απλά έκανε βουτιά… Δεν είχαν καταλάβει τι γινόταν», λέει η ίδια.
Η γυναίκα εξηγεί ότι αμέσως ο σύζυγός της άρχισε να φωνάζει για βοήθεια και τότε κάποιος ναυαγοσώστης έβγαλε τον νεαρό από το νερό. Εκείνη, ως εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών, ενήργησε σύμφωνα με το πρωτόκολλο του εθνικού συμβουλίου αναζωογόνησης. «Έκανα απευθείας έλεγχο ανταπόκρισης και έλεγχο αναπνοής», σημειώνει προσθέτοντας ότι το άτομο δεν ανέπνεε και άρα προχώρησε σε 5 εμφυσήσεις.
Αμέσως μετά έφτασε η γιατρός και ξεκίνησε να κάνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). «Έκανε τον πρώτο κύκλο ΚΑΡΠΑ. Με το που ξεκίνησε τον δεύτερο, το παιδί ξεκίνησε να δίνει σημεία ζωής». Εν τω μεταξύ, είχε κληθεί ασθενοφόρο. «Μέσα σε ένα λεπτό το παιδί είχε επανέλθει στη ζωή. Έτσι οι διασώστες παρέλαβαν «όχι έναν άνθρωπο που δεν είναι εν ζωή αλλά έναν άνθρωπο που ανέπνεε». Μάλιστα οι διασώστες μέτρησαν τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα του και είχε 97, αναφέρει η γυναίκα.
Προφανώς τα λεπτά που μεσολάβησαν από τον εντοπισμό του νεαρού στον πάτο της πισίνας μέχρι και που έδωσε σημείο ζωής, η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο. «Υπήρχε πανικός, όλοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι, προσπαθούσαμε να απομακρύνουμε τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά όλοι κοιτούσαν συνεχώς, ήταν όλοι παγωμένοι».
Μόλις πήρε ανάσα, η αγωνία δεν υποχώρησε αμέσως στους παρευρισκόμενους καθώς ο νεαρός «έβγαζε φωνές και αφρούς από το στόμα και νερό», σημειώνει.
Η εκπαιδεύτρια του «Kids Save Lives» τονίζει πόσο σημαντική είναι η γνώση ΚΑΡΠΑ. «Βλέπουμε ότι μόνο με δύο χέρια μπορούμε να επαναφέρουμε έναν άνθρωπο στη ζωή. Την ευθύνη την παίρνουμε εμείς και δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί ένας άνθρωπος. Και μόνο που προσπαθούμε, κι ας μην σωθεί, του δώσαμε την ευκαιρία να έρθει στη ζωή», επισημαίνει.
«Η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ είναι εύκολη διαδικασία που διαρκεί 6 ώρες και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα ΚΑΡΠΑ μπορούν να μάθουν παιδιά, ηλικίας από 10 ετών και το Kids Save Lives έχει στόχο την ενημέρωσή τους», καταλήγει η εκπαιδεύτρια μιλώντας στο iefimerida.gr.
MRS MEDIA GROUP
Μέγαρο Σανταρόζα, ΤΚ 10564, Αθήνα
info@onlinetoday.gr
2024 © Online Today. All Rights Reserved.