Σβήνει σαν γόμα τη σκληρή βρωμιά από επιφάνειες χωρίς τη χρήση απορρυπαντικού, καθιστώντας το ιδανικό για σημεία ευαίσθητα στα καθαριστικά. Καθαρίζει τοίχους, παπούτσια, αρμούς πλακιδίων, πλαστικά έπιπλα και πολλά ακόμα, αλλά πίσω από την λευκή όψη του,
κρύβεται μία… βρώμικη αλήθεια.
Το
σφουγγαράκι μελαμίνης, γνωστό και ως «μαγικό» σφουγγάρι, μπορεί πράγματι να αποτελεί χρήσιμο σύμμαχο στη μάχη κατά της βρωμιάς, ωστόσο αποδεικνύεται εχθρός του περιβάλλοντος καθώς
απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology και διεξήχθη από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ στην Κίνα, το σφουγγάρι, το οποίο δημιουργείται από
πλαστικές ίνες που συνθέτουν μία ελαφριά, αφρώδη δομή, διοχετεύει στις επιφάνειες
πλαστικά θραύσματα κατά την τριβή.
Αυτά απελευθερώνονται στην κουζίνα, τα πιάτα, τα ποτήρια και τελικά στην αποχέτευση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο σπίτι, αλλά και στο περιβάλλον.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η τριβή θα μπορούσε να απελευθερώσει
6,5 εκατομμύρια μικροπλαστικές ίνες (MPF), «γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει μια παγκόσμια συνολική εκπομπή 4,9 τρισεκατομμυρίων MPF από τη χρήση των σφουγγαριών. Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια μέχρι στιγμής άγνωστη πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος από MPF και αναδεικνύει την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων έκθεσης που σχετίζονται με αυτές τις νέες μορφές ινών».
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε σφουγγάρια μελαμίνης διαφορετικών εταιριών και πυκνότητας τοποθετώντας τα σε ειδική συσκευή που προσομοίωνε την έντονη τριβή σε βρώμικη επιφάνεια.
Αυτό που κατέγραψαν τους εξέπληξε, καθώς κατά μέσο όρο η απελευθέρωση ινών για κάθε γραμμάριο φθαρμένου σφουγγαριού υπολογίστηκε στα 6,5 εκατ.
Όπως αναφέρουν το
1/10 του όγκου του σφουγγαριού μπορεί να διαλυθεί κατά τη διάρκεια ενός μήνα τακτικού καθαρισμού και εκτίμησαν σύμφωνα με τον αριθμό διαδικτυακών πωλήσεων του είδους, ότι περίπου 4,9 τρισ. συνθετικές ίνες θα μπορούσαν να καταλήγουν στις αποχετεύσεις παγκοσμίως κάθε μήνα.
«Η φθορά από το σφουγγάρι θα μπορούσε να απελευθερώσει 6,5 εκατομμύρια μικροπλαστικές ίνες ανά γραμμάριο. Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια μέχρι στιγμής άγνωστη πηγή μόλυνσης από μικροπλαστικές ίνες στο περιβάλλον», ανέφερε ο Γιου Σου, επικεφαλής της μελέτης.
[caption id="attachment_2059829" align="alignnone" width="960"] Photo: Commons.Wikimedia/ Whoisjohngalt[/caption]
Πέρα από τις επιπτώσεις των
μικροπλαστικών στη φύση, είναι πιθανό οι ίνες να μεταφερθούν
στην τροφική αλυσίδα και στο νερό και να φτάσουν στον άνθρωπο, ο οργανισμός του οποίου δε μπορεί να τις διασπάσει σωστά. Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης δεν αποκλείεται η πρόκληση ακόμα και σοβαρών παθήσεων, όπως νεφρική βλάβη ή ανεπάρκεια.
Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως
δεν είναι όλα τα σφουγγάρια τα ίδια, καθώς αλλάζει ο όγκος σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής τους. Έτσι, όσα είχαν πυκνότερη δομή παρουσίασαν μικρότερη φθορά και επομένως απελευθέρωσαν λιγότερες ίνες.
Οι ερευνητές συστήνουν την τροποποίηση της σύνθεσης του πολυμερούς ή την προσθήκη συνδετικών υλικών ώστε να επιβραδυνθεί η φθορά και η διοχέτευση ινών.
Επιπλέον, προτείνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν
φυσικά προϊόντα καθαρισμού, στα οποία δεν περιέχεται πλαστικό και συνιστούν την εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος για τη δέσμευση των μικροπλαστικών ινών.
Διαβάστε ακόμη
Κώστας και Βικτώρια Τόττη: Πτήσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ για τους «βασιλιάδες» της γκοφρέτας
Γιατί αποσύρονται από την Ελλάδα ξένοι όμιλοι καθαρής ενέργειας
Εκπτώσεις: Οι 10 κανόνες για αποδοτικό shopping
Για όλες τις υπόλοιπες
ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το
Πρώτο Θέμα