Η
Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) προκάλεσε έκπληξη στις αγορές την Τρίτη, καθώς αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το
βασικό επιτόκιο στο 3,85%, ενισχύοντας το
αυστραλιανό δολάριο και προκαλώντας άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Μόλις
5 από τους 32 οικονομολόγους είχαν προβλέψει αυτήν την απόφαση, ενώ η αγορά είχε προεξοφλήσει νέα μείωση εντός του έτους.
Η RBA, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου χαλάρωσης, υιοθέτησε στάση αναμονής επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τη σταθερή επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2,5%. Η Τράπεζα τόνισε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενες εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η απόφαση της RBA έρχεται σε μια περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εμφανίζουν διαφοροποιημένες στρατηγικές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατηρεί στάση αναμονής, ενώ η
ΕΚΤ, η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προβεί σε χαλάρωση.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πλέον κοντά στο κατώτατο όριο του στόχου της RBA (2%-3%), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει υποτονική και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αδύναμη. Την ίδια ώρα, η χαμηλή παραγωγικότητα κρατά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξημένο, ενισχύοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους. Η κρατική δαπάνη παραμένει επίσης ισχυρή, οδηγώντας σε πιο προσεκτική προσέγγιση από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο Τραμπ εντείνει την αβεβαιότητα – Επιπτώσεις για την Αυστραλία
Η RBA αναφέρθηκε ειδικά στις «διεθνείς εξελίξεις» και ιδιαίτερα στην αβεβαιότητα που δημιουργούν τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για νέους δασμούς. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών 25% σε προϊόντα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ η Αυστραλία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από δασμούς ύψους 10% και από στοχευμένες επιβαρύνσεις σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει μετατεθεί για την 1η Αυγούστου.
Η συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από το
παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με την RBA, εντείνει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική δαπάνη, περιορίζοντας ιδίως τις μη αναστρέψιμες επενδυτικές αποφάσεις, όπως η επέκταση σε νέες αγορές ή η υιοθέτηση τεχνολογιών.
Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Παραγωγικότητας της Αυστραλίας, ορισμένες από τις αλλαγές που σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να έχουν μικρό θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Οι φθηνότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες και η εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να τονώσουν την αυστραλιανή παραγωγή. Το μοντέλο προβλέπει ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας κατά 0,37% λόγω των «Liberation Day» δασμών των ΗΠΑ σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκινητοβιομηχανία.
Ωστόσο, η ίδια έκθεση προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα θα έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Αυστραλία αφορά τον
αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην Κίνα – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. Οι εξαγωγές αγαθών προς την Κίνα αντιστοιχούσαν σε 6,6% του ονομαστικού ΑΕΠ της Αυστραλίας το 2024.
Ο αναπληρωτής διοικητής της RBA, Άντριου Χάουζερ, αναμένεται να δώσει διάλεξη την Τετάρτη το πρωί με τίτλο: «Τι έχει πετύχει η αυστραλιανή μακροοικονομική σκέψη τον περασμένο αιώνα – και πού μπορεί να συμβάλει στο μέλλον;»
Διαβάστε ακόμη
SSM: Τι αλλάζει στην εποπτεία των τραπεζών
Γιατί οι αναλυτές αναμένουν νέα υψηλά για το bitcoin
Δημοσκοπικές «αμυχές» στη ΝΔ και διακομματικός «λογαριασμός» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για όλες τις υπόλοιπες
ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το
Πρώτο Θέμα